luni, 25 martie 2013

Care pe care


Nu pricep de ce oamenii simt nevoia sa aiba pareri radicale despre orice. Inteleg parerile argumentate, dar doar atunci cand, cel putin, asculti cealalta parte sau te documentezi catusi de putin. Inteleg repulsia fata de extreme. Si eu o am. Pot sa cred ca totul e adevarat sau fals intr-o anumita masura, dar nu inteleg acel 100% adevarat sau 100% fals.

Fie ca e vorba de stil de viata, de filmele la care te uiti, de cartile pe care le citesti sau nu, de pasiunile pe care le ai sau ba, de mancare pe care o mananci sau o eviti, de cum iti cresti copilul sau de cum te speli pe cap, prea multa lume din jurul meu tinde sa aiba o parere radicala. Serios, chiar crede cineva ca exista o reteta pentru frumusetea fara batranete sau pentru viata fara de moarte? Daca da, sa mi-o spuna si mie.

De cealalta parte, exista dezbateri stupide pe absolut orice subiect. Inteleg argumentarea de dragul argumentarii, pana si ironia de dragul frazei. Toata lumea vorbeste la bere ce vrea sau isi pune ce status-uri il calmeaza pe Facebook. Dar totusi, nu are rost sa dezbatem daca e bine sa faci miscare sau daca e bine sa mananci legume si fructe, e ca si cum ne-am contrazice pe culoarea cerului. Ani de zile am mancat un numar de legume de puteam sa le numar pe degete. Dar n-am sarit niciodata in sus ca e bine ce fac si ca sunt desteapta. Mananc dulciuri in cantitati nerecomandate, nu cred ca e bine ce fac, dar e o placere pe care mi-o asum. Pana la urma chiar trebuie sa renuntam la toate placerile? Chiar trebuie sa devenim de carton, fara pic de colesterol si grasime?:)

Nu cred insa ca e cazul sa ne mintim si sa transformam orice meteahna pe care o avem intr-o super calitate sau sa zicem ca e mega bine cand de e a dracului de prost. Si, mai mult, sa sustinem ca altii sunt idioti pentru ca nu au aceleasi pacate. Orice alte justificari pot fi formulate, hai sa recunoastem ca e vorba de invidie. Daca cineva e mai disciplinat, mai bun, mai curajos, trebuie sa aiba o hiba. Asa, si daca are, trebuie sa ti-o spuna tie?

Nu poate fiecare sa traiasca cum vrea, fara sa creada ca e cel mai bun din univers? Nu poti pur si simplu sa faci ce-ti place fara sa devii propriul tau evanghelist si sa te justifici in stanga si-n dreapta? E asa de greu sa accepti ca fiecare are dreptul sa fie asa cum are chef, atat timp cat isi asuma? Sau vrei o statuie si aplauzele publicului pentru fiecare cartof prajit ingurgitat sau lamaie picurata (sa nu discriminam pe nimeni)?

Dar cel mai bine ne pricepem la judecat, chiar si atunci cand suntem copia izbitoare a criticii noastre. Pana la urma, un om cat de cat multumit de sine, nu simte nevoia sa-i ia pe toti la puricat, nu-i asa?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu