duminică, 27 octombrie 2013

Cercul vicios al lui Trebuie

Timpul e mai scurt, mai scurt cu fiecare zi, iar lista e mai lunga, cu fiecare pas. Scazi orele de somn, orele de lene, orele de nimic... si aduni nenumaratele ore in care trebuie sa faci ceva. Cu restante de ani de zile, ajungi la a nu stiu cata lista - o noua pagina, plina, sufocanta. Umpli rezervorul, apesi apasat pe acceleratie. Reusesti sa bifezi cateva lucruri, care par insa nesemnificative in comparatie cu ce a mai ramas, iar sentimentul de satisfactie este inlocuit usor cu nemultumirea, suma simpla a tuturor lucrurilor ramase.

Iti spui ca trebuie sa dormi, ca odihna va face pace si va adauga niste greutate sa echilibreze balanta. Dar nu, somnul nu mai este somn, e doar un timp de pregatire pentru ce a mai ramas. Nu te trezesti sa iti pui linistit cafeaua, ci sa bei cafeaua. Nu savurezi linistea, nu stai cu tine, ci faci o noua lista.

Din cand in cand, trebuie sa-l ucizi pe trebuie. Trebuie al tuturor lucrurilor. Sa ramai cu “vreau” si “imi place”. Sa ramai cu nimicul dulce al orelor “pierdute”. Am invatat greu lectia asta si o uit de fiecare data. Pana cand ajung sa fiu coplesita de un sentiment de insatisfactie, orice si oricat as face. Pana cand uit sa ma bucur si raspund sec, cand mi se aminteste de ceva ce mi-am dorit mult si s-a intamplat recent, “am si uitat”. Pentru ca e usor sa lasi ce nu ai facut sa atarne mai greu.

Tu unde te lasi sa nu fii perfect, unde te lasi sa gresesti, unde te lasi sa nu mai poti?

-E adevarat ca arabii sunt lenesi? (…)
-Nu suntem lenesi. Ne luam doar ragazul de a trai. Ceea ce nu e cazul occidentalilor. Pentru ei, timpul inseamna bani. Pentru noi, timpul nu are pret. Un pahar de ceai ajunge sa ne faca fericiti, pe cand pentru ei nicio fericire nu e de ajuns.

Ceea ce ziua datoreaza noptii, Yasmina KhadraNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu